Ministrul Mediului, despre cel mai rar pește de apă dulce, regăsit doar în România: „Aici, în râul Vâlsan, este SINGURUL loc unde mai poate fi văzut!”

Ministrul Mediului, despre cel mai rar pește de apă dulce, regăsit doar în România: Aici, în râul Vâlsan, este SINGURUL loc unde mai poate fi văzut!
Publicat: 27/06/2024, 18:22
Actualizat: 27/06/2024, 18:23

Ministrul Mediului a vizitat joi zone ale râului Vâlsan, unde își are habitatul unul dintre cei mai rari pești din Europa, aspretele, o specia amenințată cu dispariția la noi în țară. Grație proiectului științific, demarat de Fundația Alex Găvan , numărul exemplarelor de asprete a crescut de peste 10 ori, în ultimii trei ani.

Ministrul mediului Mircea Fechet și-a reafirmat interesul și grija față de speciile pe cale de dispariție din România, unul dintre acestea fiind aspretele, unul dintre cei mai rari pești din Europa.

Numărul de exemplare de asprete, peşte ameninţat cu dispariţia care trăieşte doar în râul Vâlsan, a crescut de la 12 exemplare identificate în 2021, la 154 în 2023 anunţă Fundaţia Alex Găvan, care a iniţiat proiectul ”Aspretele Trăieşte.

Ministrul Mediului a vizitat joi, zone habitat pentru asprete, afirmând că ”orice specie care, prin dispariţia ei, reduce biodiversitatea, ia cu ea şi o parte din viaţa Planetei”.

Specialistul Alex Găvan, fondator al proiectului Aspretele Trăieşte, a transmis, pe această cale, un mesaj foarte important cu privire la protejarea speciilor pe cale de dispariție, precum și a florei și a faunei, în general, declarând: ”Suntem cu toţi custozii acestei planete, nu stăpânii ei, nu cuceritorii ei”.

”După ce, ani la rândul, a existat zvonul dispariţiei sale, numărul de exemplare de asprete identificate prin pescuit ştiinţific în cadrul proiectului de conservare Aspretele Trăieşte a crescut bătând record după record. În perioada 25 iunie – 3 iulie se desfăşoară pescuit ştiinţific la asprete cu o echipă de nouă ihtiologi, parte din etapa finală a acţiunilor de evaluare a efectivelor speciei, desfăşurate pe o perioadă de trei ani. De asemenea, în contextul adoptării de către UE, săptămâna trecută, a legii restaurării naturii, Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a vizitat joi, 27 iunie, puncte cheie din cadrul proiectului”, anunţă joi Fundaţia Alex Găvan.

Informaţiile oficiale ale Ministerului Mediului înainte de 2019, anul de început al proiectului, estimau populaţia de asprete ca fiind între 10 şi 15 exemplare.

În 2020, echipa a identificat 12 exemplare, în 2021, 10 exemplare, iar apoi, în urma cercetărilor sprijinite de către MBZ Species Conservation Fund, numărul exemplarelor a crescut semnificativ, cu 57 de exemplare identificate în 2022 şi 154 în 2023.

”Arealul său a fost extins de la doar un kilometru şi confirmat pe o lungime de 16 kilomentri a râului Vâlsan, între localităţile Brădetu şi Vâlsăneşti, aici fiind singurul loc de pe întreaga planetă unde acest peşte se mai regăseşte. Debitul de apă insuficient asigurat în aval de barajele Vâlsan şi Dobroneagu, poluarea apei, fragmentarea habitatului, extragerea de bolovani din albia râului sau tăierea vegetaţiei de pe maluri sunt doar câteva din cauzele care au făcut ca aspretele să devină cel mai rar peşte de apă dulce din Europa şi poate chiar din lume. Este critic periclitat, deşi întregul său areal se află sub protecţia unei rezervaţii naturale şi a unui sit Natura 2000”, transmite sursa citată.

Ministrul Mediului anunță adoptarea „Legii restaurării naturii”, la nivel european

Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, a dorit să vadă unul dintre cele mai rare specii de pești de apă dulce di Europa, care trăiește chiar în țara noastră, aspretele:

”Dintre toate locurile de pe Pământ, aspretele îşi are aici ultimul său refugiu – râul Vâlsan. Este singurul loc unde mai poate fi văzut! Aş vrea ca toată lumea să înţeleagă cǎ orice specie care, prin dispariţia ei, reduce biodiversitatea, ia cu ea şi o parte din viaţa Planetei. Alex Găvan şi echipa sa din proiectul Aspretele Trăieşte au demonstrat că, prin implicare constantă şi pe termen lung, prin multă dedicare şi acţiune, dispariţia unei specii poate fi reversibilă. Este un proiect de conservare unic la nivel mondial. Ministerul Mediului sprijină proiectul Aspretele Trăieşte şi căutăm împreună soluţii pentru finanţarea sa”, a afirmat Fechet.

De asemenea, ministrul Mediului remarcă şi faptul că, la nivel european, săptămâna trecută a fost adoptată cea mai importantă lege de mediu a UE: Legea restaurării naturii, care creează premisele pentru ca viaţa noastră să nu aibă de suferit în viitor.

Ruxandra Radulescu
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și-a început cariera în funcția de redactor la MEDIAFAX și Antena 3. A evoluat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum se calculează media finală la Bac în 2024. Ce se întâmplă cu candidații care...
A reapărut în România după ce a fost dată dispărută mai bine de 50 de...
FOTO. Imagini hot! Cum arată Doina, românca superbă care l-a cucerit pe milionarul olandez de...
Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare
GALERIE FOTO Doi soți britanici și-au vândut casa și au cumpărat un sat întreg în...
Scandal de proporții! Și-a desfigurat iubita lui “E diavol și bolnav psihic!” + “I-am făcut...
IREAL: cum arată Dana Roba la un an de când a fost desfigurată cu ciocanul....
Val de scumpiri de la 1 iulie. Cu cât va creşte factura la gaze la...
Detalii șocante despre măcelul din camera de hotel. Ce s-a întâmplat cu Alexandra: A fost...
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Cristian Molnar, tânărul luat de viitura din Italia. Familia...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Nemții au lansat „GARSONIERA” Dacia Duster. Pentru minimaliști – VIDEO
O nouă alianţă în Parlamentul European? Viktor Orban anunţă formarea unui bloc de extrema dreaptă...
EFECTUL MIRACULOS pe care îl are CAFEAUA pentru oamenii SEDENTARI!
Gabi FIREA, în lacrimi! Primul anunț după tragedie: A plecat spre o lume poate mai...
Documente obligatorii. Fără ele nu poți ieși din țară cu mașina
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Polițistă din penitenciar, filmată în timp ce se iubește cu un deținut periculos, în celula...
Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge...
A murit Ileana Stana Ionescu: "Cu adâncă durere anunţăm stingerea din viaţă celei care a...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Bună ziua, televizoare color aveţi? Vânzătorul:- Bineînţeles!
O placă bizantină rară sculptată în os, descoperită într-un oraș din Rusia
×